Szálka

Szakadjon ki a nagyváros nyüzsgő forgatagából és érkezzen meg egy valódi mesevilágba. Egy kis sváb faluba, amely a környék ékszerdoboza és ahol minden adott a valódi kikapcsolódáshoz.  
A település történelme egészen a honfoglalás idejére nyúlik vissza. Évszázadokon át apró falu volt. 1015-ben említették először Zaka néven. A hivatalos és végleges Szálka nevet pedig 1910-ben kapta meg.  

Szálka Tolna megye szívében nyugszik Szekszárdtól 12 km-re. Völgyek és dombságok szabdalják változatosan a területet, melyet sűrű erdő borít. Így remek lehetőséget nyújt a túrázásra és vadászatra is bőséges állatállománynak köszönhetően. Különösen szarvasállománya híres. Itt lőtték 1891-ben azt a szarvasbikát, amely 14,5 kg-os agancsával hosszú ideig világrekord volt. A szekszárdi dombvidék leghosszabb völgyének elzárásával alakult ki a Szálkai tó. A festői látvány mellett kiválóan alkalmas fürdőzésre és horgászatra is. Az erdő és a tó együttese pedig kitűnő mikroklímát biztosít, aminek a borászok is meglehetősen örülnek.
 
 

Látnivalók, PRogramok

Mausz kápolna

Mausz kápolna

A már már Szálka jelképéül szolgáló Mausz-kápolnát 1891-ben Michael és Anna Mayer építtette, nevét pedig a húsvéti Emmausz-járásról kapta. A mesebeli kis kápolna a Szekszárdi-dombság és Sárköz találkozásánál fekszik, így lélegzetelállító látvány tárul az idelátogató elé. Általában húsvét után ide vándoroltak fel a hívek Szálkáról, így megidézve Krisztus emmauszi útját.
Food Truck

Food Truck

A Vonóhorogban Foodtruckban minőségi street foodot készül a vidék minden ízével és hangulatával. Az igazán “vad” alapanyagok keverednek a klasszikus fogásokkal és a szálkai Horog étterem ízvilágával.
A gasztro élményt ízletes vad, csirke, marha és harcsa burger biztosítja,
amit ropogós hasábburgonyával tálalnak.
A házias, ugyanakkor gourmet ízek kedvelőit nyúlkolbásszal, sült kolbásszal és pecsenyés kenyérrel várja a Vonóhorog hét közben Szekszárdon,
hét végén pedig a szálkai Mausz-kápolnánál.
Kóstoljon bele a Vonóhorog élménybe!

Részletekért keresse fel a horog-foodtruck.hu weboldalt.
Horog étterem

Horog étterem

Egész életünkben történeteket mesélünk. Vannak, akik szavakat használnak hozzá, mások képeket, zenei hangokat. Mi a Horog étteremben ízeket. Borral és étellel mesélünk a szekszárdi égről és a szálkai földről, vadas erdeinkről, szelíd tavunkról, az itt élő emberekről.

Kincsként őrizzük Szálka sváb hagyatékát, így lesz a vendéglátásunk ízig-vérig helyi: kertjeink növényeit, tavaink, erdeink vadjait kínáljuk a sváb konyha hagyományai szerint készítve. A Horog teraszán üldögélve vagy az étteremben borozva Ön elé tárul a pazar szálkai táj, miközben minden vendégünknek fantasztikus kiszolgálásban és gourmet élményben lehet része.
Megkóstolja a mesénket?


Részletekért keresse fel a horogetterem.hu weboldalt.
Szerb-ortodox templom

Szerb-ortodox templom

Grábóc egyik legfőbb látványossága. A templomot 1580-as években, eredetileg fából építették, azonban az évek során többször megsérült, lerombolták, és a szerbek újra és újra felépítették. Lenyűgöző belső tere mellet, az udvarába érve igazi forrásvízből frissíthetjük fel magunkat.Kép forrása: utazom.com
Szarvas szobor

Szarvas szobor

Szálka szívében az idelátogató egy Gímszarvas bika emlékművet tekinthet meg, melyet 2005-ben avattak fel Reinspach János és a díjnyertes vad tiszteletére.
Reinspach János 1891 szeptemberében ejtette el a szarvast, amellyel örökre beírta Szálka nevét a világ vadászattörténelmébe.
Gemenci erdő

Gemenci erdő

Csodás erdőség számos rejtett kinccsel, amely az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el. Aki Szekszárdon tervez néhány napot eltölteni pihenés céljából, annak szívből ajánljuk a Gemenci erdőséget, mint kellemes időtöltést. A holtágakkal, belső tavakkal szabdalt vadregényes tájat, egy 30 km hosszan kanyargó kisvasút szeli ketté. A vonatozás, a különböző tanösvények felejthetetlen élményt nyújtanak minden idelátogatónak. Ezen felül pedig lehetőség nyílik kenuval, kerékpárral és gyalogosan is felfedezni a tájat. A természet szerelmeseinek kifejezetten ajánljuk, hogy látogassanak el a Gemenci erdőségbe.Kép forrása: origo.hu
Sötétvölgy

Sötétvölgy

Közkedvelt kirándulóhely, amely körülbelül 7km-re fekszik Szálkától. Már az oda vezető út kitűnő gyalogtúra, a gyönyörű erdős környezetben horgásztó, pihenő- és tűzrakóhelyek, tanösvény és játszótér várja a túrázókat.Kép forrása: magyarepitok.hu
Bati-kereszt kilátó

Bati-kereszt kilátó

Az igazán jó kilátásért érdemes ellátogatni a Bati-kereszt kilátóhoz. Gyalogosan Szekszárdról 4,2 km utat kell megtennünk, hogy elérjünk a kilátóhoz. A fáradozásunknak jutalma, a 15 méter magas kilátó, ahonnan 360 fokban láthatjuk a Szekszárdi dombságot teljes pompájában.Kép forrása: turizmus.gemenczrt.hu
Lajver borbirtok

Lajver borbirtok

A borok kedvelőinek kötelező megálló a Lajver Borbirtok és bisztro. A Lajvér patak völgyének domboldalán fekszik a modern, nem mindennapi látványt nyújtó borászat, amely lépcsőzetes szerkezetével követi le a domboldal teraszait. A legmodernebb technológiával, elismert magyar és külföldi szakemberek által készülnek itt a szekszárdi borok. Ha erre jár fogyasszon el a bisztro teraszán egy pohár isteni bort és gyönyörködjön a tájban.
Nyitva Tartás
Étterem:
Hétfő - Vasárnap: 11.00 - 19.00

Kiszállítás:
Hétfő  Vasárnap: 11.00 - 19.00

Rendelés leadás: minden nap 18.00-ig

Napi menü:
Hétfő - Péntek: 11.00 - 14.00
Kapcsolat
Étterem:
+36 30 423 3286

Szállás:
+36 30 315 3567

buzas.dora@trofea-szalka.hu

7121 Szálka, Táncsics u. 56.

KÖvessen Minket